Een vrolijker onderwerp: René de vakantieganger.

Tegenwoordig is René heel wat gewilliger om mee op vakantie te gaan. Vroeger boekten we vaker een midweek in een vakantiebungalowpark. Tijdens deze dagen van maandag tot vrijdag gingen we zoveel mogelijk leuke dingen met hem doen…in de veronderstelling dat hij het ook leuk zou vinden.

We keken herhaaldelijk op onze neus, want wat we ook verzonnen, steevast zat René op dinsdag weer met zijn plastic draagtas vol tijdschriften voor de deur te wachten totdat we weer naar huis zouden gaan. Hij was dan nergens meer voor te porren. De verdere dagen van de week werden dan wel eens op een onplezierige en weinig vakantieachtige manier doorgebracht.

Vertwijfeld hebben we ons vaker afgevraagd wat we niet goed deden. Je kunt hem niet zomaar meenemen en veronderstellen dat hij alles wel snapt. Begrijpt hij het niet, dan gaat hij tegenwerken, op zijn eigen manier.

Nu zijn we er achter dat hem duidelijkheid moet worden geboden. Pas toen ik er mee begon om alle dagen van de vakantieweek in beeld te brengen, met een programma per dag en vooral heel belangrijk, wanneer de vakantie weer afgelopen was, waren de problemen verdwenen. Nu we dit weten en hem duidelijk maken welke plannen we hebben, vindt hij alles prima.

Laatste kwam hij nog met een uitgeknipte foto van een stelletje koffers aanzetten. Ik moet dan altijd het woord (van het voorwerp op de foto) erbij zetten. Uit de plaatjes die hij uitknipt kun je zijn belangstelling aflezen en ik vertaalde dit als:

“Wanneer gaan we weer eens op vakantie?”

De “vakantie”-picto is een tekening van een auto of  (camper)bus mét een koffer.

Zo weten we toch af en toe wat er zich in zijn hoofd afspeelt.

In september maakten we een reisje naar Zwitserland. Ook hij moest het land bekijken waar Casper nu voortaan woont en werkt.

Van afstanden of hoe lang we gaan rijden, heeft hij geen begrip, maar hij springt met plezier vóór in de camper en heeft onderweg alle aandacht voor wat er links en rechts te zien is.

We hebben een leuke week met hem doorgebracht op de camping in Zwitserland en samen met Casper enkele uitstapjes gemaakt.

Vliegtuigen voor het uitzoeken

Vliegtuigen voor het uitzoeken

In het Verkehrshaus in Luzern kon René zijn liefde voor vliegtuigen weer opwarmen.

Vliegtuigen geschilderd op een muur

Vliegtuigen geschilderd op een muur

 

Even piloot zijn

Even piloot zijn

Wachten op zijn lievelingseten: frietjes natuurlijk

Wachten op zijn lievelingseten: frietjes natuurlijk

Goed om zich heen kijken

Goed om zich heen kijken

Met de tandradbaan naar de top van de hoogste berg in de buurt, de Rigi.

En maar kijken…René blijft met grote belangstelling rond kijken, niets ontgaat hem. Aan de verschillende gelaatsuitdrukkingen lees je zijn interesse af. Af en toe maakt hij een geluidje, brommend, instemmend of vragend.